Get Adobe Flash player

Dania Mięsne

Skrzydełka kurczaka z rusztu

 

 

 

Składniki:

1 kg skrzydełek kurczaka

Marynata:

4-5 ząbków czosnku

2 łyżki oleju

sok z 1/2 cytryny

sok z 1/2 pomarańczy

1 łyżka płynnego miodu lub cukru

1 łyżka mielonej papryki

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka świerzo zmielonego czarnego lub czerwonego pieprzu

świerze zioła np. rozmaryn, do dekoracji

Wykonanie:

Skrzydełka umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosne obrać i drobno posiekać. Skrzydełka dokładnie natrzeć solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem. ułożyć w dużym, płaskim naczyniu.

Przygotować płynne składniki marynaty: wymieszać sok z cytryny z sokiem z pomarańczy i miodem lub cukrem. Zalać skrzydełka marynatą, przykryć talerzem lub pokrywką, docisnąć i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Skrzydełka osączyć z marynaty. Piearnik z funkcją grill rozgrzać do temperatury 200 st. C. Ułożyć skrzydełka na kratce lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 min. aż będą apetycznie zrumienione polewając w razie potreby pozostałą marynatą. Podawać posypane świeżymi ziołami.