Get Adobe Flash player

eDarling

Dania Mięsne

Kebab z sosem czosnkowym

 

 

 

Składniki:

60 dag wołowiny

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka cząbru

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka rozmarynu

po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki

1/2 łyżeczki chili

1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej

sól, czarny pieprz

2 limonki

Sos:

20 dag jogurtu greckiego

3 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej mięty

sól

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obrać, pokroić, zmiksować. Wołowinę umyć, osuszyć, zemleć. Mięso wyrobić z cebulą z czosnkiem oraz podanymi przyprawami. Odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki.

Przygotować sos: jogurt wymieszać z przeciśniętym przez prasskę czosnkiem, miętą i solą. Schłodzić w lodówce.

Ze schłodznonej mięsnej masy uformować na szpadkach podłużne kebaby, natrzeć je oliwą. Piec na grillu 10 - 15 min. z każdej strony. Podawać z sosem czosnkowy oraz chlebkiem pita.